European Year for Innovation and Creativity

Colegii din Covasint

Activities

Communities

Fiind repartizata in comuna Covasint am avut norocul sa am ca colegi 3 persoane din Spania: Maria del Mar, Jesus, Juan Jo. Locuind impreuna cu ei in Covasint am descoperit diferente culturale. Prima ar fi ca acestia maninca in diferite perioade a zilei decit noi, si anume dimineata pe la 9.00, amiaza la 15.00, iar seara ceea ce a fost cel mai surprinzator e ca pot minca si la 21.00, 23.00 si chiar 24 noaptea...deci a fost destul de dificil sa ma acomodez la fusul orar de mincare a acestora. Insa omul are aceasta caracteristica a obisnuintei, deci pina la urma m-am acomodat.

Ce tine de mincaruri au foarte multe in comun cu ale noastre numai ca le spun diferit adica folosesc aceleasi ingrediente, legume insa le denumesc intr-un mod specific, de exemplu Paella se prepara cu orez si carne, iar la noi acceasi mincare numai ca ii spunem orez cu carne, o alta mincare traditionala din Spania e Tortilla care se gateste din cartofi cu oua, iar noi mincind tot aceeasi nu am denumit nicicum. Totodata nu pot sa nu mentionez ca au feluri de mincaruri de care eu nu am auzit niciodata Pasta Bolognesa, Pasta Carbonata pe care mi-au zis ca le-au preluat de la italieni, totodata trebuie sa stiti ca in Spania se maninca mult mult spanac, ieri mincind acest spanac pregatit cu ciuperci, oua, cirnat si ceapa mi-am readus aminte de urzica cu smintina pe care mi-o gatea bunica in copilarie.

Persoana care gateste mereu este Juan Jo ii spunem seful bucatar, iar noi pe linga ne oferim ca ajutor si ceea ce foarte important de mentionat ca Jesus este deja expert in spalat vesela, acum cred ca deja nu e bucuros ca a acceptat sa spele mereu vesela...

A doua ar fi ce tine de mentalitate evident ca la general vorbind Europa de Est are o alta gindire si cei din occident alta. Noi suntem mai religiosi si moralitatea noastra este mai rigida, pe cind ei nu tin cont de asa zisele “reguli” ce sunt scrise in Biblie ce e important pentru ei e sa simta bine in pielea lor, datorita experientei ca voluntar in Romania am inceput sa inteleg aceasta diferenta si sa o percep ca ceva normal.

Deci similaritati ce tine de mincare si cultura se pot intilni multe, realizez ca numai suntem atit de diferiti cum incearca sa pretinda diferiti teoreticieni care studiaza culturile lumii. Sa fi fost in Moldova as fi gasit atitea diferente pe cind aflindu-ma in compania lor nu am simtit multe diferente, doar la nivel cultural care fara doar si poate ar trebui sa existe.

Ceea ce ramine a fi important e ca cultura spaniola si cea romana fiind diferita se pot intelege, e nevoie doar de l.engleza si de oameni deschisi spre comunicare. Le multumesc colegilor din Covasint ca m-au facut sa nu simt multe diferente dintre ei si noi.