European Year for Innovation and Creativity

Dobasii in Ziua de Craciun

Activities

Communities

Download files:
1.jpg 2.jpg 3.jpg

”Dobaşi” este o formaţie de 12 băieţi dintre care un voievod şi un toboşar. De ce sunt 12? Deoarece Mântuitorul a avut 12 Apostoli. Pe stradă voievodul merge primul după care merg cinci perechi de dobaşi şi ultimul merge toboşarul în spate cu muzicanţii şi alţi doi tineri cărora li se spune ”iapă” şi au rolul de a aduna şi duce lucrurile pe care le primesc de la locuitorii pe care îi colindă.

Dobaşii încep colindul după masă în Ajunul Crăciunului de la primărie după care se duc pe la preoţii satului, la fete şi rude şi alţi locuitorii ai comunităţii.

În dimineaţa de Crăciun se duc cu colindul la biserică, iar în seara de Crăciun are loc Balul Dobaşilor care e organizat de dobaşi.

Toţi Dobaşii sunt îmbracaţi la fel, în afară de voievod şi toboşar. Aceştia având pe ambii umeri câte un tricolor, nu doar pe unul cum ceilalţi şi la căciulă nu doar o pană de păun ci şi una de fazan.

Ei cântă trei sau patru colinde şi după ce termină colindul voievodul zice o poezie:

Hei feciori, feciori de treabă,

De bine aţi stat de bine aţi colindat,

De bine gazda nu s-o gătat

De-o lună de-o săptămână

Pentru astăzi zi bună

Cu dar mândru şi frumos

Să ne fie nouă de folos.

Dar ăst dar mândru şi frumos

Nu s-o făcut pe cum voi ghândiţi,

Cu pipile în dinţi, cu căciula pe ureche,

Umblând seara pe la fete.

C-o luat gazda nost pălţău susuară

Şi s-o dus d-aci şi până la moară.

Şi cînd fu calea jumătate

Dumnezeu trăini, butea plesni

Ochii la dobaşii sării.

După această poezie toboşarul loveşte în dobă şi zice ”Minţi” iar voievodul zice ”Muzica”. După care cîntă două cântece populare de joc şi dobaşii dansează cu fetele din casă. După dans dobaşii invită familia fetelor şi fetele la Balul Dobaşilor.  

Balul Dobaşilor este o petrecere organizată de Dobaşi, unde sunt invitaţi toţi locuitorii Semlacului. In această seară Dobaşii cântă pentru ultima dată pentru toţi cei prezenţi şi mai fac o tombolă (la intrarea la Bal se dau bilete cu numere) cu premii din partea Dobaşilor pentru participanţi.

Aceasta este o tradiţie veche care a avut o întrerupere de 27 de ani, dar în anul 1983 a fost readusă în viaţă de către dna Livia Doca, o doamna de 74 de ani care e originară şi a locuit toată viaţa în Semlac. Iniţial, ea ne-a povestit, că a fost complicat să găsească cuvintele şi spiritul real acestui obicei, nimeni nu cunoştea prea multe despre acesta, dar acum este unul din obiceiurile de Crăciun reprezentative pentru Semlac.