European Year for Innovation and Creativity

Te naşti sau înveţi să fii lider?!

Activities

Communities

fii lider!!!

90 la suta din persoane, conştient sau nu, îşi doresc sa conducă. Unii caută cărţi, alţii le citesc şi doar o mică parte dintre aceştia acţioneză. Nu intenţionez să scriu vreun secret al liderismului, pentru că nu există o formulă valabilă pentru fiecare. Cert este că nimeni nu s-a născut lider, totul este bazat pe paşii pe care îi întreprinzi.

Mai întâi de toate ai nevoie de o viziune. În cazul in care tu nu poţi vedea rezultatul în detalii, n-o să-i poţi convinge pe alţii să te urmeze. Viziunea demonstrează că ştii ce vrei şi îi face pe alţii să aibă încredere în tine.

Al doilea pas este să-ţi propui obiective mari. Nu-ţi pune hotare viselor, dar visează raţional, specific, relevant, ar mai fi formula clişeu – SMART(Specific, Masurabil, Achivibile, Relevante, Time). Mi-a plăcut mult un paradox – dacă zici ca poţi, ai dreptate, dacă zici că nu poţi, la fel ai dreptate, deci depinde de tine ce alegi, pentru că totul este posibil de realizat.

Un lider nu are rost să existe şi nici nu poate exista  fără o echipă, deci găseşte-ţi echipa – creaz-o după aceleaşi principii şi fii parte din ea, dacă eşti lider nu înseamnă că ar trebui să fii superior. Superioritatea este vizibilă în situaţiile de conflict, atunci când liderul îşi ascultă echipa dar acţionează cum crede că-i mai bine.

Acum că ai tot: o viziune, un obiectiv, o echipă; spiritul de iniţiativă trebuie să te pună în evidenţă – deci Acţionează! Acţiunea este principiul după care se diferenţiază oamenii simpli de ceilalţi – unii citesc, alţii doar vor să citească, iar liderii aplică ceea ce au citit, ceea ce au auzit şi astfel îşi realizează visele!

Totul stă la dispoziţia fiecăruia iar tu hotărăşti cine vrei să fii – lider sau doar participant.

alexandrabivol.blogspot.com